Consilierul tau de SUCCES

Avocatul VERDE

Ce trebuie sa cuprinda un contract

INFIINTARI / modificari FIRME

Multzam fain de vizita!

Cum poti sa te plingi Europei

PRAVALIA juridica

blog

Photoalbum


PRAVALIA juridica

Bine-ai venit in Pravalia juridica... Spatiul virtual unde, in curand, vei gasi zeci de produse garantate de Costi Neacsu

Comanda acum

CD Modele de Contracte si Actiuni in justitie

la numai 44 lei!

Ai peste 800 de modele create de profesionisti ai Dreptului.

CD-ul reprezinta un ghid practic ce contine cele  mai utilizate modele de contracte, gandite si create special pentru a fi  utilizate  ca niste instrumente de lucru. 

Obtii beneficii imediate!

- Economie de timp si bani;
- Prestigiu profesional;
- Timp liber;
- Certitudinea ca orice act pe care il vei semna va fi 100% corect.

Doar cu ajutorul CD-ului, esti pe deplin convins ca nimic din contractul tau nu este vag redactat ori insuficient de explicit.

COPY/PASTE si ai deja contractul la tine in calculator!

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Prima carte despre MODALITATILE practice de REDUCERE a IMPOZITELOR prin COMPANII OFFSHORE

Numai 44 RON

Have a comment?

Trimite-mi un e-mail la costineacsu@yahoo.com


Cum sa introduci un produs nou pe piata

De ce atat de multe produse noi nu reusesc sa se impuna pe piata? Motive sun numeroase. Pe de o parte, companiile sunt atat de indragostite de noul lor produs incat nu fac o cercetare a piatei sau ignora complet rezultatele celei pe care o fac. Pe de alta parte, uneori preturile si distribuitia sunt de vina. Sau poate publicitatea facuta produsului este gresita. Lansarea de succes a unui produs este un proces complicat, care se bazeaza pe cercetare si pe rezolvarea din mers a problemelor aparute. Iata cateva puncte critice care pot afecta aceasta lansare:

Cercetarea de piata

Cercetarea este vitala. Fara informatiile necesare, nu faci decat sa mergi pe intuneric. Cercetarea de piata nu este menita doar sa confirme acele sentimete de succes ale sustinatorilor produsului, ci si sa aduca informatii vitale si sa ajute la stabilirea unei directii. Aceasta cercetare identifica nevoile si dorintele pietei, caracteristicile produsului, preturi, factorii de decizie, canalele de distributie si motivatia de a cumpara. Acestea sunt aspecte extrem de improtante ale procesului decizional.

Ia exemplul unei companii care acum cativa ani a introdus un produs nou in cadrul pietei de electronice. Cercetarea a identificat pretul acceptabil, canalele de distributie, caracteristicile produsului, totul, mai putin factorul de decizie. In ciuda faptului ca noul produs venea in completarea altuia existent deja pe piata, factorii de decizie erau complet diferiti. Departamentul de vanzari nu a reusit sa defineasca factorii de decizie, lucru care a dus la insuccesul produsului.
 

Sincronizarea

Sunt oare bine coordonate toate elementele procesului? Este oare introducerea produsului bine sincronizata cu promovarea? Va fi produsul gata la data anuntata? Stabileste un program pentru derularea evenimentelor si respecta-l cu strictete. Pentru multe produse, aceste evenimente trebuie sincronizate cu puncte importante din ciclul afacerii. Daca ratezi acest ciclu poti rata intreaga lansare. Exista numeroase povesti de marketing despre noi produse anuntate de companii si despre amanarea lansarii sau chiar anularea acesteia daca produsul nu este gata. Rezultatul inseamna pierderea credibilitatii si o scadere a vanzarilor.


Capabilitatea

Ai personal suficient si capacitatea de productie necesara daca noul produs sau serviciu va avea succes? O perioada de productie prelungita poate fi la fel de daunatoare ca si sincronizarea gresita.


Testarea

Testeaza piata pentru noul produs. Asigura-te ca este ceea ce clientul doreste. Asigura-te ca clientul va plati pretul cerut. Asigura-te ca distribuitorul si departamentul de vanzari sunt dornici sa-l vanda. Totodata, ai face bine sa testezi si metodele de promovare.


Distributia

Cine urmeaza sa-ti vanda produsul? Vei folosi aceleasi canale de distribuitie pe care le folosesti in mod normal? Poti sa folosesti aceleasi surse independente sau aceeasi forta de vanzare? Are produsul un potential destul de ridicat pentru a convinge un distribuitor, un retailer sau un agent independent sa-l comercializeze? Existe numeroase costuri pe care introducerea de noi produse le implica. Toti cei implicati doresc sa se asigure ca timpul si banii investiti vor fi recuperate.


Instruirea

Departamentul tau de vanzari, angajatii si toti cei implicati in procesul de distributie vor trebui instruiti. Daca produsul este destul ce complex, va trebui sa organizezi traininguri, sau poate programe multimedia. Daca produsul nu este prea complex, un simplu manual de instructiuni va fi suficient. Nu uita sa-ti instruiesti oamenii inainte ca produsul sa ajunga pe rafturi. 


Promovarea

Ai nevoie de un program de promovare care sa sustina lansarea: publicitate, mijloacele de promovare in scris, presa de specialitate, mostre, stimulente, site-uri, seminarii. Sincronizeaza toate astea cu activitatea de productie, inventarul, transportul si trainingurile. Noul produs va sta in depozite daca nu are materialele necesare de promovare.

Cum sa atragi clienti noi

Succesul unei afaceri se bazeaza pe abilitatea ta de a atrage un numar constant de clienti. Asadar, pentru a-ti mari numarul de clienti fideli si, in acelasi timp, veniturile, Bloombiz iti propune urmatoarele metode:

1. Lanseaza un site. Acesta poate garanta expunerea la scara larga a companiei tale si poate usura accesul clientior tai catre serviciile si produsele pe care le oferi.

2. Organizeaza o deschidere fastuoasa sau o zi a portilor deschise. Invita proprietarii de afaceri locale si rezidentii din imprejurimi. Asigura bauturi racoritoate, tombole cu premii, mostre gratuite de produse si nu uita sa ai la indemana carti de afaceri si brosuri ale companiei.

3. Monitorizeaza constant calitatea serviciilor si a produselor tale. Clientii satisfacuti care iti lauda afacerea sunt cea mai buna sursa de clienti noi. Fii atent la preturi, serviciul oferit clientilor, disponibilitatea produselor si livrarea lor cat mai rapida.

4. Exploreaza diversele tipuri de publicitate - spre exemplu: reclame in ziare, in Pagini Aurii, la televizor si radio, billboard-uri, bannere in magazinul tau si reclame pe internet. Asigura-te ca te incadrezi in buget dar si ca te adresezi publicului tinta.

5. Ia parte la activitatile caritabile locale, ca de exemlu o strangere de alimente pentru saraci sau o strangere de jucarii pentru orfani sau poate un maraton unde participantii platesc o taxa pentru a se inscrie. Asigura-te ca donatia ta va beneficia de o prezentare formala si o expunere media cat mai mare. Fa fotografii si trimite-le impreuna cu un comunicat de presa catre toate publicatiile locale.

6. Distrubuie fluturasi si carti de vizita din usa in usa, pune-le sub stergatoarele masinilor si pe diversele panouri prezente in universitati, scari de blocuri si centre comunitare.

7.  Fii o prezenta vizibila in cadrul industriei tale. Participa la dezbateri, targuri, evenimente ale comunitatii si incearca sa fii speaker in cadrul cat mai multor seminarii.

Alte sfaturi: transforma-ti site-ul intr-o experienta placuta pentru vizitatori, nu-l reduce la un panou publicitar. Fa schimb de bannere cu alte site-uri similare pentru a-ti promova site-ul gratis. De exemplu, daca esti proprietarul unui pet shop, pune bannerul unui cabinet veterinar.

Trimite comunicate de presa in care sa-ti promovezi toate activitatile. Asigura-te ca trimiti un set complet de informatii pentru presa precum si datele de contact. Subliniaza particularitatile afacerii tale si, daca este posibil, leaga-te de un eveniment local pentru a-ti mari sansele de a aparea in publicatii.

Sponsorizeaza diverse evenimente, fiind o buna metoda de a atrage presa si de a-ti face reclama.

Ofera reduceri pentru clientii noi. Nu uita sa le dai mici cadouri clientilor existenti sau reduceri pe viitor pentru cumparaturi in schimbul aducerii unor clienti noi.

 

Cum sa gasesti rapid o solutie

Ai cumva o problema ce trebuie rezolvata? Ai nevoie de idei pentru produse noi, pentru articole noi sau pur si simplu ai nevoie de inspiratie? Foloseste aceasta metoda pentru a-ti descatusa imensa resursa ce se afla in mintea ta pentru a rezolva orice problema sau pentru a veni cu idei noi.

1. Pregateste-ti mediul de lucru. Alege un loc unde vei fi singur si te vei simti comfortabil. Inchide orice sursa de distractie, ca de exemplu telefonul mobil. Anunta-ti familia si prietenii ca vrei sa fii singur o vreme. Separa-te de animalele de companie.

2. Pragateste-ti instrumentele. Pune-ti in fata hartie, pixuri, creioane, si orice alte materiale de care ai avea nevoie. Vei scrie orice-ti vine in minte. Foloseste tot ce scrii asa ca evita sa stergi sa sa arunci hartiile.

3. Prima fraza scrisa pe hartie trebuie sa fie problema pe care incerci sa o rezolvi, sub forma unei intrebari. De exemplu: „Cum pot sa creez un venit constant pentru afacerea mea?”.

4. Cand esti gata, seteaza-ti alarma sa sune peste 5 minute. Acest interval va fi folosit pentru a pune pe hartie toate ideile care-ti vin in minte. Nu-ti cenzura ideile, cu cat sunt mai traznite, cu atat mai bine. Cand ai terminat, pune bucata de hartie departe de tine si nu o studia inca.

5. Odihneste-ti mintea cat doresti. O ora, cateva zile, oricat simti ca este necesar, luand in considerare si programul tau. Apoi repeta procesul.

6. Dupa ce ai terminat si a doua sesiune, analizeaza-ti ideile. Acum este momentul sa cantaresti atent valoarea fiecarei idei si sa dai la o parte orice idee este impracticabila.

7. Pune-ti una sau mai multe idei in practica.

Cum sa pari mai bogat decat esti

Este stiut ca banii reprezinta o carte de vizita foarte importanta in mediul capitalist in care traim. Chiar si asa, nu trebuie sa fii mostenitorul unei averi sau unul dintre cei mai bogati oameni din Romania pentru a arata foarte bine. Invata sa tii pasul cu marii afaceristi dand impresia ca esti mai bogat decat esti in realitate cu ajutorul acestor simple sugestii.

1. Invata sa vorbesti ca un om bogat. Cei instariti discuta des despre finante sau despre lucruri pentru care ai nevoie de foarte multi bani. Fa-ti temele citind reviste de specialitate, sau lecturand site-uri economice, ca de exemplu Bloombiz.ro. Nu ti-ar strica sa te pui la punct cu subiecte precum iahturi, mancaruri deosebite, ceasuri scumpe, masini rapide etc.

2. Imbraca-te ca un om bogat. Cumpara cateva costume de marca, articole de imbracaminte facute la comanda sau alte articole de acest gen. Multe dintre ele pot fi achizitionate la magazine de tip outlet sau in timpul reducerilor, creandu-ti astfel o garderoba plina de articole de la Gucci sau Armani.

3. Fii atent la detalii. Trebuie sa arati bine si sa mirosi bine. Tunsori dese, o dantura impecabila, manichiura, pedichiura si un parfum sofisticat sunt absolut necesare pentru a face o impresie buna.

4. Daca esti barbat nu purta cu tine un portofel ci un clip pentru bani. Daca esti femeie, geanta ta trebuie sa fie cat mai mica cu putinta.

5. Bunele maniere sunt esentiale. Trateaza-i pe ceilalti cu respect, nu uita sa spui "multumesc" sau "te rog". Manierele sunt strans legate de standardele unei clase superioare. Astfel te vei putea diferentia si de acei "nouveau riche" (proaspat imbogatiti) care provin cel mai des din medii mai putin sofisticate.

6. Incearca sa reduci, pe cat posibil, discutiile despre finantele personale. Cei care au averi nu simt nevoia sa se laude cu ea. Nu cei cu adevarat sofisticati. Singurul moment cand trebuie sa discuti despre bani este atunci cand vorbesti despre Bursa. In rest, banii nu trebuie sa apara in conversatie. Nu te uita la etichete, sau fa-o cu cea mai mare discretie, si nu te plange niciodata de costul unui articol de calitate.

7. Fa mult voluntariat. O activitate comuna pentru cei care nu au nevoie sa-si petreaca majoritatea timpului la serviciu este voluntariatul. Este o activitate benefica din care poti invata multe.

 

Cum sa scrii un raport de afaceri

Pentru a concepe si a scrie un raport bun care atrage atentia publicului-tinta si care isi motiveaza cititorii, ai nevoie de multa munca de cercetare si devotament. Iata care sunt conditiile sine qua non pentru realizarea unui raport de afaceri bun.

1. Defineste clar scopul raportului. Du acest pas la indeplinire cat mai curand cu putinta, astfel incat sa nu irosesti timp si energie cu lucruri inutile. Aduna toate informatiile necesare pentru a face un raport solid si de incredere. Cateodata asta poate sa insemne sa porti discutii cu oameni implicati direct sau poate insemna sa faci un proiect de cercetare.

2.  Organizeaza toate informatiile relevante. Asigura-te ca te limitezi la informatiile absolut necesare pentru a atinge scopul raportului. Nu lasa aceasta activitate sa se extinda mai mult decat trebuie. Daca telul este de a identifica o potentiala piata pentru produsele tale, concentreaza-te pe aceste produse si pe informatiile din piata.

3. Scriei pentru cititori. Trebuie sa intelegi cui ii scrii si sa stabilesti care este cea mai buna cale de a te adresa. Stabileste clar tonul si atitudinea pe care trebuie sa le folosesti pentru a comunica cu cititorii tai.

4. Compune raportul folosind cuvinte puternice care vor avea impact asupra publicului. Formuleaza fraze eficiente si bine organizate. Unii oameni vor citi raportul pe diagonala, asa ca subliniaza partile importante, lasa mult spatiu intre idei si aranjeaza textul folosindu-te de titluri si subtitluri.

5. Corecteaza, editeaza, revizuieste si distribuie raportul. Cea mai buna de a te asigura ca mesajul tau este clar este ca raportul sa mai treaca printr-o mana inainte de a fi publicat. Acorda-ti destul timp pentru a edita si a revizui raportul inainte de data limita. Nu te grabi. Cand distribui raportul, asigura-te ca acesta cuprinde toate documentele si anexele si ca toata lumea le va primi.

 

Cum sa inveti angajatii sa-ti inteleaga afacerea

Multe companii cheltuiesc o multime de bani, timp si energie pentru a-si invata angajatii care este metoda prin care afacerile lor produc bani. Si exista o multime de motive pentru a face asta. Implicarea angajatilor in afacere poate ajuta la dezvoltarea sa. Mai mult decat atat, o forta de munca educata poate lua decizii mai bune, poate lucra mai eficient si poate sesiza oportunitati mai repede. A-ti invata angajatii sa fie oameni de afaceri "isteti" poate fi o investitie profitabila si poate avea avantaje majore pentru companie.

Din nefericire, exista multe companii care organizeaza traininguri doar pentru angajatii noi, pentru a-i familiariza cu mersul companiei. Acest lucru iti micsoreaza semnificativ potentialul avantaj si potentialul venit adus de instruirea continua a angajatilor.

Pentru a te asigura ca ceea ce invata se sedimenteaza in mintile lor si pentru a-ti asigura o investitie profitabila, trebuie sa faci din educarea propriilor angajati o componenta integrata a culturii organizatiei tale. Repetitia si implicarea angajatilor va sustine programul de instruire. Telul tau este sa-ti orientezi oamenii spre telurile companiei, asa ca este foarte important sa-i tii la curent cu ultimele informatii si sa le permiti acestora sa foloseasca informatiile respective, la ordinea zilei.

Incepe prin dezvoltarea unui program de instruire a instructorului (train-the-trainer). Aduna-ti managerii si asigura-te ca acestia inteleg uneltele financiare de baza: declaratii de venit, preziviunile de lichiditati, procesul de bugetare, etc. Ei vor raspunde la intrebarile angajatilor tai asa ca este important sa-i pui la curent. Urmatorul pas este constituirea unui sondaj pentru a afla ce informatii sunt deja cunoscute de angajatii tai si ce informatii trebuie  sa cunoasca,si,in cele din urma, organizeaza workshop-ul in consecinta.  

Tine minte: lectiile invatate din experienta sunt cele mai bune. Nu incerci sa creezi niste contabili ci vrei doar sa-ti educi oamenii. Organizeaza aceste evenimente astfel incat sa fie cat mai lejere cu putinta, posibil chiar voluntare. Poate ca departamentul financiar va vorbi oamenilor despre procesul de bugetare si despre declaratia de profit si prierderi. Oamenii din diverse companii devin foarte interesati atunci cand afla cum afecteaza actiunile lor zilnice declaratiile financiare ale companiei.

Fa aceste legaturi pentru oamenii tai, apoi sedimenteaza lectiile invatate in cadrul sedintelor departamentale. Vei vrea sa ajungi in punctul in care angajatii tai se pot invata unii pe altii, fiind cea mai buna metoda.

 

Cum sa-ti protejezi afacerea in cazul unei recesiuni

Daca te uiti la stiri sau citesti ziarele, atunci stii ca este foarte posibila producerea unei recesiuni in viitorul apropiat . Economia arata tot mai rau si este direct influentata de criza din Statele Unite. Daca esti proprietarul unei afaceri mici, te poti proteja de o posibila recesiune cu ajutorul catorva metode:

1. Angajeaza si pastreaza oameni capabili. Angajatii tai sunt sufletul afacerii tale. Ei interactioneaza cu clientii si vei dori sa-i pastrezi fericiti si pe unii, si pe ceilalti. Cheltuieste ceva bani pentru a-ti educa angajatii in ceea ce priveste serviciul acordat clientilor. Va merita din plin.

2. Organizeaza sedinte cu regularitate. Asta inseamna cel putin odata pe luna (nicidecum odata pe an). Sedintele sunt o metoda de a te asigura ca toata lumea care este implicata in afacerea ta este la curent cu ultimele noutati. Invita-ti si contabilul la aceste sedinte si nu uita sa le impartasesti discutiile avute cu avocatul.

3. Nu uita sa faci networking cu altii din industria ta. Aceste retele profesionale devin o metoda foarte buna de a invata din experienta competitorilor tai, de a vedea cum fac ei fata vremurilor grele.

4. Tine dosare complete. Este foarte important pentru orice afacere sa aiba dosarele organizate si complete pentru a-si putea stabili teluri, pentru a-si putea analiza trecutul si pentru a-si asigura succesul in viitor.

5. Stabileste reguli. Este important sa ai reguli de conduita interne si chiar un manual al angajatului. Nu poti sa stii niciodata cand ai nevoie sa faci angajari. Lipsa documentatiei din planul tau de afaceri poate distruge ceea ce ti-ai imaginat ca poate deveni afacerea ta.

6. Ai mare grija de clientii actuali. Este mult mai ieftin sa te ingrijesti de clientela actuala decat sa incerci sa recrutezi noi clienti.

7. Analizeaza-ti cu atentie lichiditatile pentru urmatoarea luna, 6 luni, 1 an, 5 ani, 10 ani. Stabileste-ti teluri si asigura-ti lichiditati pentru a le sprijini, in eventualitatea unei recesiuni.

 

Ce sa faci atunci cand contractul tau de franciza este reziliat

Francizorii au uneori dreptul sa rezilieze contractele de franciza in cazul in care francizele nu se ridica la asteptari. Motivele pot varia de la neatingerea cotei de vanzari, la produse sau servicii de proasta calitate, iar multe francize isi pierd afacerile in fiecare an pentru ca nu reusesc sa se ridice la standardele dorite. Daca te afacerea ta este intr-o asemenea situatie, este important sa-ti intelegi drepturile pentru a te putea apara.

1. Citeste cu atentia contractul de franciza inainte sa-l semnezi. Este important sa cunosti toate aspectele responsabilitatilor tale, ca sa-ti poti face afacerile bine si sa te incadrezi in standardele de performanta ale contractului. Discuta orice parti ale contractului pe care nu le intelegi cu francizorul si cu avocatul tau.

2. Plateste-ti taxele si obligatiile financiare la timp, pentru a spori increderea francizorului in abilitatile tale. Cand francizorul crede ca esti responsabil, vei avea o sansa mai buna de a-ti pastra afacerea. 3. Angajeaza un consultant de marketing care poate colabora cu tine pentru a-ti imbunatati imaginea si pentru a o face cunoscuta, ceea ce va duce la vanzari sporite. Una din cele mai bune metode de a preveni rezilierea contractului este sa demonstrezi francizorului ca esti un om de afaceri de succes.

3. Angajeaza un consultant de marketing care poate colabora cu tine pentru a-ti imbunatati imaginea si pentru a o face cunoscuta, ceea ce va duce la vanzari sporite. Una din cele mai bune metode de a preveni rezilierea contractului este sa demonstrezi francizorului ca esti un om de afaceri de succes.

4. Revizuieste legile de francizare pentru a te familiariza cu drepturile si indatoririle tale. Unele tari au legi care subliniaza drepturile francizelor in ceea ce priveste anularea contractului de francizare. Trebuie sa-ti conduci afacerea in concordanta cu aceste legi, iar astfel va fi mult mai greu ca francizorul sa-ti rezilieze contractul.

 

Cum sa oferi sfaturi unui angajat cu probleme

Prezenta unui angajat cu probleme personale poate dauna, intr-o mare masura, afacerii tale. Bloombiz iti propune cateva metode de a evita potentialele „dezastre”:

1. Observa cum se schimba rezultatele angajatului si comportamentul acestuia in mediul de munca -schimbarile de ritm(accelerari sau incetiniri), timpul petrecut la birou (statul peste program sau absenteismul).

2. Programeaza-ti o intalnire cu angajatul respectiv, in care sa afli daca problema este personala sau este una legata de serviciu.

3. Evita sa te implici in problemele personale ale angajatului. Nu trebuie sa pari dezinteresat ci doar profesionist. Daca acesta are nevoie de ajutor, pune-l in legatura cu un program de ajutorare al angajatilor.

4. Concentreaza-te pe problemele legate de performanta sa. Subliniaza-i schimbarile de performanta, dar fa-o calm si nu pe un ton acuzator .

5. Ofera-te sa-l ajuti. Dar nu uita: incearca pe cat posibil sa nu te implici in viata sa particulara. Atrage-i atentia asupra comportamentului de la locul de munca si incearca sa rezolvi ce se poate aici. 

6. Lucreaza impreuna cu acesta pentru a stabili niste scopuri precise si un timetable pentru a rezolva problemele cat mai repede. 

Nu uita: cea mai buna metoda de a rezolva astfel de probleme este sa ai un contract cu o agentie de asistenta pentru angajati. Agentia va oferi consultanta angajatilor tai, fara a le compromite intimitatea. 

Nu uita ca nu esti un terapeut autorizat. Unii oameni au nevoie de un astfel de ajutor. Indruma-i in directia potrivita.

Cum sa construiesti un Brand de succes

Brandingul de succes este cel mai important factor cand vine vorba de castigarea competitiei dintre afacerea ta si a celorlalte companii din industrie. La fel de importanta este crearea loialitatii clientilor pentru produsele si serviciile tale. Nu este vorba despre, ci despre o analiza atenta, un studiu al competitorilor si o stabilire a principiilor, misiunii si eticii pentru afacerea ta.

1. Gandeste-te cine esti si de ce conteaza asta. Cheia este sa gasesti un brand care atrage clientii si ii loializeaza. De exemplu, daca principiile de baza ale companiei tale sunt productia de calitate superioara, cu ajutorul unor angajati platiti corect, si stabilirea unor donatii periodice catre actiuni caritabile, atunci acestea trebuie sa fie vizibile si in produsul finit.

2. Analizeaza-ti oportunitatile si amenintarile. Verifica actiunile competitorilor. Pune-ti urmatoarele intrebari:
a) Ce face competitia si tu nu faci? Cu ce sunt serviciile si produsele lor mai bune?
b) Cum poti sa-ti intreci competitorii? In spatele brandingului trebuie sa se afle corectitudinea si onestitatea mesajului tau.
c) Ce nevoi indeplinite de produsele si serviciile tale exista in industrie? Cum poti folosi brandingul pentru a sublinia acest lucru si pentru a-i instiinta pe oameni de existenta activitatii tale?

3. Afacerea ta are nevoie de o latura umana. Paul Newman sau Richard Branson sunt exemple foarte bune. Are compania ta un simbol carismatic sau trebuie sa angajezi un actor sau un purtator de cuvant pentru a deveni parte integrata din brandul sau?

4. Defineste-ti targetul. Brandingul ar trebui sa fie tintit catre grupul de varsta pe care produsul tau o are in vedere.

5. Gaseste modalitatea in care iti vei pune planul in aplicare. Foloseste-te de artistii grafici ai afacerii tale, de designeri si de publicisti pentru a stabili un plan de afaceri. Daca esti singur, creeaza un plan punand accentul pe: logo, latura umana din spatele companiei, frazele cheie care definesc afacerea ta, motto-urile, culorile, fonturile, locul unde apare brandul (pe produs, etc).

Nu uita sa fii diferit, inovator, sa te dezvolti si sa fii in ton cu vremurile.

 

Cum sa stabilesti un pret pentru produsul tau

Modalitatile de pricing sunt, probabil, la fel de multe ca si produsele. Diversele strategii si politici functioneaza in diverse moduri, iar expertii in vanzari iti vor spune care sunt unele dintre modalitatile in care poti "pune pret" pe produsul sau serviciul pe care il vinzi.

1. Preturile Premium: Folosirea unui pret mare unde exista o unicitate a produsului sau serviciului. Aceasta abordare este folosita unde exista un avantaj competitiv substantial. Aceste preturi mari devin marca luxului.

2. Pretul de intrare pe piata: Pretul cerut pentru un produs sau serviciu este mentinut scazut in mod artificial, pentru a obtine o cota de piata. Odata atins acest scop, pretul este marit.

3.Pretul Economic: Acesta este un pret scazut. Costurile de productie si marketing sunt reduse pe cat posibil. Hypermarketurile au de obicei marci economice pentru diverse produse de larg consum.

4. Reducerea de Pret: Stabilesti un pret mare daca ai un avantaj competitiv substantial. Totusi, acest avantaj nu poate fi sustinut. Pretul mare tinde sa atraga competitie pe piata, si pretul scade inevitabil datorita aglomerarii de produse sau servicii.

5. Pretul Psihologic: Aceasta abordare este folosita cand vanzatorul doreste un raspuns emotional din partea clientului, in defavoarea unuia rational. De exemplu, 99 de lei in loc de 100.

6. Pretul Liniei de Productie: Acolo unde exista o arie de produse sau servicii, pretul va reflecta beneficiile oferite. Un exemplu sunt spalatoriile de masini: aici, o spalare simpla ar putea costa 5 lei, o spalare si lustruire - 10 lei si un pachet complet - 15 lei.

7. Pretul de Produs optional: Companiile vor incerca sa mareasca sumele cheltuite de clienti odata ce au inceput sa cumpere. "Extra-urilea€ optionale maresc pretul total al produsului sau al serviciului. De exemplu, companiile aeriene vor taxa mai mult pentru garantarea unui loc la fereastra sau pentru rezervarea unor locuri alaturate.

8. Pretul Produsului Captiv: Acolo unde produsul poate avea si alte elemente, companiile vor taxa un pret premium atunci cand clientul este prins. De exemplu, un producator de aparate de barbierit va taxa un pret scazut pentru aparat si va face profit din vanzarea singului model de lame care de potrivesc la acesta.

9. Pretul Produselor Grupate: In acest caz vanzatorul va combina mai multe produse in acelasi pachet. Aceasta modalitate ajuta si la vinderea produselor ramase nevandute. CD-urile sunt des vandute folosind aceasta metoda.

10. Preturile promotionale: Stabilirea unui pret pentru a promova un produs este o metoda des folosita. In alte cuvinte: Cumpara doua la pretul uneia.

11. Pretul Geografic: Aplicarea de preturi geografice este evidenta acolo unde exista variatii in pret in diverse locuri din lume. De exemplu, valoarea adaugata de raritate, sau costurile de transport pot mari preturile.
 
12. Pretul Valorii: Aceasta abordare este folosita atunci cand exista factori externi ca de exemplu recesiune sau competitie sporita. Companiile sunt fortate sa vanda produse valoroase pentru a-si mentine vanzarile.

 

Cum sa incepi o afacere mica

Planuieste, planuieste, planuieste! Cand ai o idee noua si captivanta, devine usor sa incepi afacerea fara sa te gandesti la planificarea ei si la ce implica aceasta. Nimic nu e mai rau decat un proiect incomplet. Aceasta iti poate distruge increderea in tine si in afacerea ta. Iata cativa pasi pentru a evita neplacerile:

1. Gaseste o idee, un produs sau un serviciu. Scrie ideea pe hartie. Sansele de reusita sunt mult mai mari daca ai un plan. Scrie pe aceeasi hartie lucruri ca, de exemplu, numele afacerii, resursele necesare si scopurile financiare atat pe scurta durata, cat si pe termen lung.

2. Planifica-ti drumul spre succesul financiar. Cu ce pret planuiesti sa-ti vinzi produsul sau serviciul? Cat te va costa sa-l produci? Planuieste un profit estimativ, tinand cont de costuri ca pretul chiriei, utilitatile etc.

3. Verifica-ti competitia. Cu ce pret vinde aceasta un produs similar? Poti schimba ceva pentru a-ti face pretul  mai bun decat al concurentei?

4. Fa-ti un plan de marketing. Cum ai de gand sa asiguri vinzarea produsului tau? Cu ajutorul ziarelor, al unui website sau al recomandarilor personale?

5. Decide ce fel de afacere vrei sa ai: un SRL, un SA etc. Acest lucru conteaza cand te vei gandi la taxe.

6. Cum iti vei finanta afacerea la inceput? Cu ajutorul unei banci, al unui investitor,  al fondurilor  UE, al statului sau al propriilor economii?

7. Asigura-te ca produsul sau serviciul oferit de tine este disponibil clientilor, folosind strategia de marketing la care te-ai gandit.

8. Supravegheaza indeaproape costurile de functionare si pastreaza-le in limita stabilita initial.

9. Ordoneaza-ti conturile inainte sa pornesti. Acest pas te va salva de multa bataie de cap.

10. Fa-ti conturi pentru firma si stabileste modalitati de plata ca, de exemplu, carti de credit.

Odata cu infiltrarea internetului in toate ramurile societatii, afacerile online sunt probabil cea mai usoara modalitate de a incepe si cu mult mai ieftina in termeni de costuri de start-up. Poti, de asemenea, sa vinzi pe eBay sau Overstock.

O franciza este, de asemenea, o optiune viabila daca nu vrei sa incepi de la zero. Totusi capitalul necesar este mult prea mare pentru majoritatea oamenilor. Nu te teme sa experimentezi cu preturile.  Tine minte ca trebuie sa asiguri calitatea produselor si serviciilor tale.

 

Cum sa concepi un proiect folosind metoda Indeplinirii obiectivelor?

Indeplinirea obiectivelor este o metoda foarte exacta, in 5 pasi, de concepere a oricarui proiect. Ea functioneaza pentru orice proiect, indiferent de marimea acestuia.

1. Stabileste scopul si principiile. "De ce - este prima intrebare pe care trebuie sa ti-o pui. De ce vrei sa duci acest proiect la indeplinire? In mod bizar, multi oameni isi incep proiectele fara sa le clarifice si sa le inteleaga. Aceasta intrebare te va ajuta sa clarifici, sa te concentrezi, sa-ti evaluezi resursele si sa te motivezi. In acelasi timp, vei afla si care ar fi eventualele constrangeri ce pot aparea pe parcursul dezvoltarii proiectului. De exemplu, incerci sa-ti multumesti seful, sau sa-ti respecti bugetul sau deadline-ul?

2. Vizualizeaza-ti rezultatul. Intreaba-te ce se va intampla daca proiectul tau va reusi. Ce va insemna succesul pentru tine? Cum te vei simti?

3. Brainstorming. Sedintele de brainstorming vor determina toate modalitatile prin care poate fi realizat proiectul tau. Noteaza-ti ideile pe masura ce-ti vin in minte.

4. Organizeaza-te. Analizeaza ideile aparute in timpul procesului de brainstorming si stabileste-ti prioritatile. Acesta pas este asociat, de cele mai multe ori, cu planificarea proiectului. Asigura-te ca identifici fiecare activitate importanta si componentele acesteia. In functie de complexitatea proiectului, vei vrea sa faci o schema GANTT sau sa folosesti o alta metoda vizuala pentru a expune organizarea proiectului.

5. Identifica urmatoarea actiune. Determina urmatorul pas, urmatoarea actiune ca trebuie dusa la indeplinire pentru a-ti incepe proiectul. Pasul cel mai des intalnit este acela care-ti permite tie sau altcuiva din organizatia ta sa incepi lucrul la proiect.

Este important sa respecti ordinea acestor pasi. In mod bizar, in multe afaceri, echipele sar peste anumiti pasi si se reped la organizare sau la identificarea urmatoarei actiuni. Aceasta abordare disfunctionala iti rapeste definirea scopului si brainstorming-ul, pasi foarte importanti pentru succesul planificarii.

 

Cum sa scrii o propunere de afaceri irezistibila

Descopera o parte dintre cele mai eficiente tehnici de persuasiune care iti vor transforma propunerile in parteneriate sigure si productive.

1. Afla despre potentialii parteneri vorbind pur si simplu cu ei.  De asemenea citeste-le declaratiile, site-urile si blog-urile si afla cu iau decizii. Acestea iti vor dezvalui butoanele pe care trebuie sa apesi pe masura ce descrii beneficiile parteneriatului (profit crescut, oferte noi etc.)

2. Fa-le o oferta pe care nu o pot refuza. Acest lucru presupune cercetare, dar merita. Mai  trebuie sa depui un pic de efort si pentru a-i face pe  potentialii parteneri de afaceri sa se simta comod in prezenta ta, ai rabdare cu ei. Convinge-i ca oferta propusa de tine este una profitabila pentru ei. Clientii pe care ii obtii acum ai toate sansele sa cumpare de la tine de fiecare data a€¦.

3. Fa in asa fel incat sa le fie foarte usor sa spuna "Daa€. Nu mai este o noutate ca vrem  sa castigam foarte bine, cu cel mai mic efort. Multe propuneri au fost respinse doar pentru ca fie pareau prea complicate, fie  presupuneau multa munca, indiferent de cat de productive ar parea. Simplifica-ti propunerea si, daca este necesar, preia majoritatea muncii a€“ tine minte ca stai pe o mina de aur!

4. Arata-le banii. Nu fi vag cand vine vorba de potentiale castiguri. Explica-le logic cat de mult pot castiga din acest parteneriat. Este foarte important sa le vorbesti clar despre asta, nu sa ii lasi sa intuiasca. Bazeaza-ti prezicerile pe statusul curent al marketingului, sales conversion rate sau alte date reale.

5. Fii personal. O propunere impersonala nu va rezista mai mult de 10 secunde inainte de a fi aruncata la gunoi. Raporteaza-te la perspective si accentueaza-le valorile, valideaza interesele, obiectivele si pasiunile. De asemenea, daca vrei cu adevarat sa ai impact, trimite propunerea si prin FedEx. Un simplu e-mail este foarte usor de ignorat, sters sau uitat.

6. Adauga un simt real al urgentei. Sugereaza-le subtil viitorilor partenerica nu vei astepta prea mult timp un raspuns “ ceea ce este adevarat pentru ca daca acesta spune "nu, va trebui sa gasesti pe altcineva. Formuleaza in asa fel incat il obligi sa aleaga una din variante“ dar nu fi prea intelegator, intristat sau irealist.

7. Construieste un raport cu perspectivele tale. Trebuie sa intelegi ca majoritatea oamenilor de afaceri a€“ mai ales cei de success a€“ ar prefera sa lucreze cu oameni pe care ii cunosc, despre care au auzit sau stiu cate ceva. Este crucial sa faci un asemenea raport despre tine inainte sa le trimiti propunerea.

Ofera-te sa-ti ajuti potentialul partener - tine minte ca si acesta te va ajuta la randul sau.

In loc sa coordonezi lucrari unice, sugereaza o colaborare in cadrul unui intreg proiect. Asta va va echilibra resursele amandurora.

Raportul este totul. Prioritatea ta numarul 1 este ca potentialul partener sa te placa si sa aiba incredere in tine. Ajuta-l in orice fel si imprieteneste-te cu el inainte sa-i faci propunerea.

Orice ai face , nu folosi template-urile pentru propuneri. Sunt inutile si risti ca orice potential partener de afaceri sa te ia in serios.

Propunerile JV sunt afaceri serioase. Ai sanse sa pierzi tot atat cat ai putea sa castigi daca ajungi sa lucrezi cu un partener evaziv. Ai grija si nu lasa nicio piatra neintoarsa cand stabiliti intelegerea - ca de altfel si afacerea in sine.

 

Cum sa fii mentor

Fie ca este vorba despre un program formal de mentori sau o „adoptie” informala a unui angajat mai putin experimentat, aici vei gasi cateva sfaturi pe care sa le iei in considerare pe masura ce incepi noi relatii de serviciu care sunt similare cu cele intre studenti si profesori.

1. Stabileste regulile de baza. Chiar daca planul de mentor este foarte nestructurat, asigura-te ca va este clara amandurora limita de timp, contact si chiar implicare personala. Oricum ai structura aceasta relatie, purtati o discutie si cadeti deacord asupra regulilor in avans.

2. Programeaza-ti niste timp doar pentru voi. Pentru a devenii mentor vei avea nevoie de timp de sedinte cu noul partener. Asta inseamna adesea un interval de aproximativ o ora programat in fiecare saptamana pentru intalniri cu protejatul tau, ca parte a procesului.

3. Imartasiti-va interesele. O modalitate foarte buna de a incepe o relatie este sa gasiti interese comune in afara biroului. Poate va place amandurora sa procticati sporturi de iarna, sau poate va place sa priviti meciurile de fotbal. Foloseste acest timp pentru a va apropia unul de celalalt.

4. Fii disponibil. O relatie adevarata de mentor-protejat implica intreruperea obiceiurilor tale de lucru. Pregateste-te pentru asta. Cateodata este imposibil sa dai sfaturi atunci cand este nevoie, dar poate ca un telefon dupa-amiaza este suficient, daca protejatul tau are o problema si are nevoie de ajutorul tau.

5. Fii un punct de sprijin. Chiar daca invatacelul tau face greseli mari, ajuta-l sa vada ce poate invata din aceste situatii grele. Incurajeaza-l sa citeasca si sa-si imbunatateasca abilitatile pe care le foloseste la serviciu. Fii un model comportamental, fa tu insuti asta. Sprijina comportamentul pozitiv si constructiv.

6. Idei si probleme. O modalitate de a fii mentor este aceea de a lucra in aceiasi industrie ca si protejatul tau, dar in alta companie. Altii considera ca cel mai bine este ca cei doi sa lucreze la aceiasi firma. Nu exista nici o regula care spune ca nu poti avea doi mentori in acelasi timp, desi asta ocupa mai mult timp. Incearca mai multe optiuni si vezi care ti se potriveste tie.

Trebuie sa intelegi ca amestecul personalitatilor voastre poate sa faca sau sa distruga intreaga relatie. Testele de personalitate sunt o modalitate buna de a verifica compatibilitatea. Personal cred ca intuitia ta va juca un rol mult mai important decat toate testele puse la un loc. 

Creeaza cea mai buna Carte de Vizita

O Carte de Vizita este o parte integrala a oricarui plan bun de marketing. Luand in vedere marimea si costul ei, Cartea de Vizita este cea mai puternica arma pe care o ai. Desigur ca nu va spune toata povestea companiei tale, dar va prezenta o imagine profesionala pe care oamenii si-o vor aminti.

O Carte de Vizita poate crea o prima imagine buna sau proasta asupra companiei tale. Aceasta face o impresie la fel de puternica precum prezenta ta – costumul pe care il porti, servieta pe care o ai.

Alege un stil care este destul de apropiat de afacerea ta, industria in care activezi, sau stilul tau personal. Daca esti directorul unei firme de pompe funebre, de exemplu, nu vrei sa imparti o Carte fosforescenta cu desene animate pe ea.

Daca esti mecanic a carui specialitate este sa refaci Broscute vechi, o Carte de Vizita simpla, formala, cu negru pe alb va ajunge probabil la gunoi. Cand te gandesti la design, incepe cu stilul care portretizeaza cel mai bine imaginea pe care doresti s-o transmiti. Pentru a te ajuta sa pornesti in aceasta aventura, iata cinci stiluri de luat in seama:

1. Cartile simple. O Carte de Vizita simpla este de obicei printata cu cerneala neagra pe hartie alba. Acesta este un stil bun atunci cand nu te intereseaza nimic mai mult decat utilitatea. Este o abordare de genul „fara prostii”, care poate atrage clienti ce nu s-ar lasa impresionati de un design pompos, genul de omaneni „scurt si la obiect”. Designul este simplu, si informatia clara si concisa.

2. Cartile de Vizita cu poze. Daca iti pui poza, caricatura sau desenul in care esti portretizat pe Cartea de Vizita, il vei ajuta pe celalalt sa te tina minte. Imagini care reprezinta un produs sau un serviciu, ajuta la comunicarea mesajului afacerii tale mai mult decat o fac o suta de cuvinte. O urma de culoare este si ea folositoare intr-o asemenea Carte de Vizita.

3. Carti de Vizita tactile. Unele Carti sunt diferinte nu prin felul in care arata ci prin cum le simti. Acestea folosesc materiale nonstandard ca lemnul sau metalul, ori au forme neobisnuite, margini ciudate, sau sunt impaturite. Cartie tactile sunt de obicei mai scumpe decat cele obisnuite, tocmai pentru ca folosesc materiale mai neobisnuite si procese de productie diferite. Dar unele afaceri au nevoie chiar de asemenea Carti neobisnuite. Pretul merita.

4. Cartile cu utilizari multiple. O Carte de Vizita poate face mai mult decat sa-ti promoveze numele si afacerea, poate servi drept cupon pentru discounturi, o amintire de intalnire sau o alta functie. Poate furniza informatii pretioase de care clientul poate avea nevoie. De exemplu, un hotel poate avea o harta pe spatele Cartii de Vizita pentru clientii care doresc sa-i viziteze imprejurimile sau care nu stiu cum sa ajunga la el.

5. Cartile bizare. O prezentare originala, pompoasa sau extravaganta poate atrage atentia. Creativitatea nu cunoaste limite, cu exceptia sumei de bani pe care o vei cheltui. Unele exemple sunt Cartile din ciocolata, sau care se impaturesc intr-o cutie in miniatura in care poti sa tii diverse obiecte.

Acum este timpul sa le comanzi

Odata ce te-ai hotarat in privinta ideii generale a Cartii de Vizita. Este momentul sa mergi la printat. Tine minte aceste sfaturi:

Greutatea. Majoritatea Cartilor de Vizita au o greutate comuna

Hartia. Din variantele posibile (hartie vargata, mototolita sau neteda), hartia neteda este cea mai des folosita.

Culoarea. Momentan, Cartile din 2 culori sunt predominante. Daca alegi dintr-un catalog, exista intre 5 si 15 culori standard din care sa alegi. Daca te gandesti la alta culoare, imprimeria iti poate arata o carte cu un numar infinit de nuante.

Cantitatea. Este profitabil sa dai o comanda mai mare decat ai nevoie, costurile imprimeriei fiind in principal legate de pregatirea procesului, nu de procesul in sine.