Consilierul tau de SUCCES

Avocatul VERDE

Ce trebuie sa cuprinda un contract

INFIINTARI / modificari FIRME

Multzam fain de vizita!

Cum poti sa te plingi Europei

PRAVALIA juridica

blog

Photoalbum


De ce ai avea nevoie de un avocat?

Avocat Costi Neacsu

Vrei sa incepi o afacere ? Ai o afacere ? Afla aici cum iti poti proteja interesele.

Pentru cei mai multi intreprinzatori, a apela la un avocat este asemanator cu a apela la un pompier sau la un instatalator - il chem doar cand am o problema. 
 
Pentru afacerile care se afla la inceput, nevoile ce par de baza ca marketingul, vanzarile, personalul si cam tot ceea ce inseamna sa pui pe picioare o afacere au prioritate in fata problemelor juridice, mai ales cele ce par ca nu sunt o problema urgenta. A planifica inteligent o afacere include si prevenirea problemelor si asigurarea ca afacerea este protejata impotriva oricarui potential pericol. 

Consiliere societara
     
In timp ce marile corporatii apeleaza la avocati pentru a le consilia in toate problemele, afacerile ce se afla la inceput neglijeaza uneori problematicile juridice ce apar in desfasurarea activitatilor lor. Intrunirile anuale ale actionarilor, consfatuirile dintre manager si asociati trebuiesc programate cu exactitate, iar efectele acestor intruniri - deciziile - trebuiesc inregistrate conform statutelor societatii. Poate cea mai importanta activitate juridica la orice nivel de dezvoltare a unei societati este crearea procedurilor interne, menite sa directioneze spre o rezolvare favorabila orice problema de natura juridica. Neglijarea instituirii acestor proceduri are efecte negative la nivelul eficientizarii si dezvoltarii societatii.
 
Proprietatea intelectuala
       Toate bunurile societatii, fie ele tangibile sau intangibile ar trebui sa se bucure de o protectie adecvata. Denumirea societatii, logo-ul acesteia, brand-urile, produsele si serviciile specifice societatii pot fi protejate activ. Produsele sofware proprii, schemele de constructie a semiconductoarelor, design-ul produselor dumneavoastra sunt numai cateva exemple din creatiile ce pot fi protejate. Se crede ca patentele ofera protectie doar masinariilor sau altor bunuri produse, dar acestea pot proteja la fel de bine si procesele, cum ar fi o noua metoda de rafinare a petrolului, sau noile aliaje si compusii chimici.  Ceea ce trebuie sa fie bine cunoscut este ca protectia activa a proprietatii intelectuale apara de fapt cele mai importante elemente ale unei afaceri, cele care aduc avantaje competitionale. 
 
Politica de personal
       Multe companii, in special cele ce activeaza in domenii tehnice, cuantifica pregatirea si cunostintele angajatilor ca una dintre cele mai importante valori ale sale. Totusi acestea neglijeaza sa protejeze aceste valori prin clauze eficiente de confidentialitate si neconcurenta. Inevitabil, unii angajati vor parasi  la un moment dat compania, de aceea este vital sa protejati afacerea dumneavoastra impotriva transferului de cunostinte si a datelor confidentiale societatii catre concurenta. 
 
Strategii de iesire
       Oamenii de afaceri sunt uneori asa de concentrati in a pune afacerea pe picioare, incat nu iau in considerare ce se poate intampla daca un element important paraseste afacerea. Cand un partener sau un actionar majoritar decide brusc sa paraseasca societatea, decizia lui poate ameninta stabilitatea si abilitatea acesteia de a-si continua afacerile. Din acest motiv companiile eficient administrate trebuie sa aiba clauze de achizitionare a actiunilor sau a aporturilor la capital in conditii avantajoase societatii, pentru a o feri de orice povara financiara suplimentara. 
 
Care sunt costurile?
       Avocatii buni nu sunt ieftini, dar in aceeasi masura nici un alt consultant vital afacerii tale nu este. Consilierea unui avocat poate determina rapid care sunt nevoile afacerii tale. O consultanta juridica profesionista, la fel ca si un control medical efectuat la timp, te poate ajuta sa previi aparitia problemelor grave de-a lungul timpului.


ABONEAZA-TE GRATUIT LA INFO-LEGAL!

In fiecare luna poti primi gratuit newsletter-ul Info Legal in casuta ta de mail, fara nici un fel de angajament din partea ta. Trebuie doar sa soliciti acest lucru prin e-mail, la adresa: costineacsu@yahoo.com


Sumar Info Legal:

- Cum sa te comporti in fata unei inspectii fiscale

- Apara-ti dreptul la marca si nume comercial

- Cum recuperezi un debit prin somatie de plata

- Firme falimentare? Noi avem solutia revenirii pe piata!



AVOCATUL VERDE

Crezul meu pentru un mediu curat!

 - La fiecare societate constituita / fiecare proces castigat, voi planta un copac intr-o zona despadurita din judetul Ilfov

- Reciclarea totala a deseurilor de hartie si a materialelor (de la baterii la dulii de bec)

- Consultanta preferentiala pentru eco-producatorii cu sediul in Romania

 



Ce obligații fiscale ai dacă obții venituri din criptomonede sau NFT-uri

Veniturile pe care le au persoanele fizice din transferul de monede virtuale sau criptomonede, așa cum sunt acestea mai cunoscute, dar și a jetoanelor nefungibile (non-fungible token - NFT) trebuie declarate, iar pentru ele trebuie plătit atât impozit, cât și contribuții la stat

Astfel, cei ce au venituri din tranzacții cu criptomonede au obligaţia de a declara aceste venituri prin completarea și depunerea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (212) la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui în care au apărut veniturile.

Pentru aceste venituri se datorează un impozit ce se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului realizat, care reprezintă, de fapt, diferenţa pozitivă între preţul de vânzare și preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei.

Câștigurile cu o valoare mai mică de 200 de lei/ tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească 600 de lei.

Termenul de plată a impozitului pe venit este termenul limită de depunere a declarației unice, respectiv data de 25 mai.

Cei ce au venituri obținute prin tranzacționarea criptomonedelor datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu șase salarii minime brute pe ţară, potrivit broșurii ANAF. În acest an, salariul minim este de 3.000 de lei.

Încadrarea în plafonul anual se face prin cumularea veniturilor din alte surse cu venituri din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, venituri din asocierea cu o persoană juridică, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură ori venituri din investiţii.

Baza anuală de calcul pentru CASS este reprezentată de:

  • nivelul a șase salarii minime brute pe ţară - în cazul veniturilor realizate cuprinse între șase şi 12 salarii minime brute pe ţară;
  • nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară - în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
  • nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară - în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe ţară.

Și pentru veniturile din alte surse obţinute din străinătate, persoanele fizice au obligaţia completării declarației unice, dar și calculării și plății impozitului datorat, cu luarea în considerare a metodei de evitare a dublei impuneri.

Tratamentul fiscal al veniturilor din tranzacționarea NFT-urilor


Aceste venituri se încadrează în categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală și sunt impozabile.

Astfel, cei ce obțin venituri din vânzarea, pe platforme specializate, de conținut sub forma NFT-urilor au obligația de a declara aceste venituri, indiferent dacă ele sunt realizate din România sau din străinătate, tot prin declarația unică.

De asemenea, și veniturile din vânzările recurente/ repetate (NFT royalties), nu doar vânzarea inițială, generează obligația declarării prin declarația unică.

Impozitul datorat se calculează prin aplicarea unei cote de 10% asupra venitului net și reprezintă un impozit final, ce se plătește la stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.

În anumite cazuri se poate datora inclusiv contribuția de asigurări sociale, în cotă de 25%, și CASS, la nivelul de 10%.

“În cazul veniturilor obținute de persoanele fizice care tranzacționează creații NFT, altele decât autorul care face publică spre vânzare creația sa, esența tranzacției, respectiv a activității desfăşurate/ prestate conduce la încadrarea veniturilor obținute în categoriile de venit definite de legislația fiscală în vigoare şi la identificarea regulilor aplicabile pentru declararea acestora, precum şi pentru calcularea impozitului pe venit şi a contribuțiilor sociale datorate”, după cum apare în ghidul ANAF.

Jetonul nefungibil sau NFT-ul este, potrivit broșurii, “o unitate de date unică dintr-un registru contabil informatic denumit blockchain. Jetoanelor nefungibile le corespund fişiere de diverse formate, în funcție de natura procesului de creație: fotografii, înregistrări audio, videoclipuri etc. Deşi fişierele în sine pot fi copiate, jetoanele infungibile care le sunt asociate sunt consemnate şi monitorizate în permanență în registrele blockchain din care fac parte, oferindu-le cumpărătorilor dovada dreptului de proprietate”.



Angajamentul social este expresia simtului responsabilitatii. In acord cu acest principiu, m-am implicat in proiecte care au avut ca rezultat imbunatatirea conditiilor de locuit si de studiu pentru copii din Sancraiul Almasului, judetul Salaj


Ce tratament fiscal se aplică veniturilor obținute din postările pe rețelele de socializare

Persoanele care obțin venituri din postări pe Facebook, Instagram, TikTok ori alte rețele de socializare au obligaţia să le declare şi să plătească pentru ele impozit pe venit, taxe și contribuţii la stat.

veniturile obținute de persoanele fizice din postări realizate pe diferite rețele de socializare reprezintă venituri impozabile. Acestea cuprind atât veniturile în bani, cât şi pe cele în natură (produse, servicii etc.).

În cazul în care o persoană desfășoară o astfel de activitate cu regularitate, în mod continuu, pe cont propriu şi urmărind obținerea de venituri, iar aceasta întrunește criteriile unei activități independente, veniturilor obținute din postările realizate pe diferite reţele de socializare şi care fac reclamă pentru diverse companii ori produse se încadrează în categoria veniturilor din activităţi independente.

Potrivit Codului fiscal, activitate independentă este considerată orice activitate desfășurată de către o persoană fizică în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește cel puțin patru dintre următoarele criterii:

  • persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru;
  • persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;
  • riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;
  • activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;
  • activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/ sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;
  • persoana fizică face parte dintr-un corp/ ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective;
  • persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii.

Totodată, pentru a se autoriza și înregistra fiscal, aceste persoane fizice care obțin venituri din postări realizate pe diverse rețele de socializare trebuie să aibă, în conformitate cu prevederile OUG nr. 44/2008, un PFA, un II sau un IF cât timp desfăşoară activitatea respectivă, de producție, comerț sau prestări servicii, în mod independent și cu caracter de continuitate.

Este important de știut că veniturile obținute din activităţi independente desfăşurate în România se consideră ca fiind obţinute din țara noastră, indiferent dacă sunt primite din România sau dintr-o altă țară.

Venitul net anual se determină, în cazul celor care realizează venituri din activități independente, fie pe baza normelor de venit de la locul desfăşurării activității, fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Cei care determină venitul net anual pe baza normelor de venit au obligaţia stabilirii impozitului anual datorat prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit ajustate, impozitul fiind final.

Pe de cealaltă parte, în cazul determinării venitului în sistem real, impozitul se determină de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual estimat considerat venit impozabil.

Plata impozitului anual datorat trebuie făcută până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.

Cei ce obțin venituri din activități independente au obligaţia estimării venitului net anual pentru anul fiscal curent, în vederea stabilirii impozitului anual estimat, prin depunerea declarației unice (212) până la data de 25 mai a anului de realizare a venitului sau, în cazul în care încep o activitate în cursul anului fiscal, în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Persoanele fizice datorează, pentru veniturile din activități independente, contribuția de asigurări sociale (CAS), în cotă de 25%, dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară (anul acesta are valoarea de 3.000 de lei).

Încadrarea în plafonul anual se face prin cumularea veniturilor nete şi/ sau a normelor anuale de venit din activităţi independente, a venitului brut realizat în baza contractelor de activitate sportivă, precum şi a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuală, care se estimează pentru anul curent.

În plus, cei ce au venituri din activități independente datorează şi contribuția de asigurări sociale de sănătate, în cotă de 10%, dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu șase salarii minime brute pe țară.

În ceea ce privește taxa pe valoarea adăugată (TVA), contribuabilii care au venituri din postări pe diverse rețele sociale au obligația de a se înregistra în scopuri de TVA prin opțiune, la depăşirea plafonului de scutire de 300.000 de lei prevăzut în Codul fiscal, dar și în situația în care efectuează achiziții intracomunitare ori prestează sau primesc servicii către sau de la persoane impozabile din UE.

Atunci când activitatea desfăşurată, de postare pe rețele sociale, nu are totuși caracter de continuitate, cei care fac ocazional reclamă pentru diverse companii se consideră că obțin, conform Codului fiscal, venituri din alte surse.

Impozitul pe venit se calculează, în cazul veniturilor din alte surse, prin reţinere la sursă la momentul acordării veniturilor de către plătitorul de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut. Acesta reprezintă impozit final şi se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost reţinut.

Contribuabilii care au venituri din alte surse datorează CASS dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu șase salarii minime brute pe țară.

“În situaţia în care contractele în baza cărora persoanele fizice obţin venituri din propriile postări pe reţelele de socializare şi fac astfel reclamă pentru diverse companii/brand-uri sunt încheiate între două persoane juridice, respectiv între compania căreia i se face reclamă/care deține brand-ul sau agenţia care solicită/intermediază prestarea serviciului şi societatea persoanei publice care promovează produsele prin intermediul social media, veniturile persoanei fizice sunt impozitate în funcţie de natura veniturilor încasate de la persoana juridică (dividende, salarii etc.)”