Consilierul tau de SUCCES

Avocatul VERDE

Ce trebuie sa cuprinda un contract

INFIINTARI / modificari FIRME

Multzam fain de vizita!

Cum poti sa te plingi Europei

PRAVALIA juridica

blog

Photoalbum


Cum poti sa te plingi Europei peste capul Guvernului

 

Persoanele din Romania care se simt nedreptatite de autoritatile nationale sau cele europene au la dispozitie mai multe institutii din UE unde se pot plinge in mod direct de problemele lor.

Cetatenii romani, asemenea oricaror cetateni europeni, dar si rezidentii din Romania, precum si firmele de aici au posibilitatea, dupa 1 ianuarie, sa se adreseze direct institutiilor europene.

Functie de natura problemei, exista cite o institutie europeana abilitata care le poate solutiona nemultumirea. „Cotidianul“ va prezinta un ghid al petitionarului european.

Comisia de Petitii a Euro-Parlamentului

Este institutia cu cea mai larga sfera de actiune, fiind asemanatoare Comisiei de Abuzuri a Parlamentului nostru. Totusi, nefiind o autoritate judiciara, nu poate pronunta sentinte si nici revoca hotariri ale instantelor judecatoresti din statele membre. Institutia poate cere Comisiei Europene (Executivului european) informatii relevante, poate consulta si alte Comisii parlamentare, poate organiza audieri, vizite, poate coopera cu autoritatile nationale si, in general, poate intreprinde orice actiuni sint considerate necesare. Pentru a se putea adresa Comisiei parlamentare respective, petentul trebuie sa fi fost afectat „in mod direct“. Nemultumitii trebuie sa isi precizeze numele, ocupatia, cetatenia si adresa. Petitia poate fi scrisa inclusiv in limba romana (oricare dintre limbile oficiale ale UE) si poate fi trimisa prin posta sau prin e-mail. Petentul este informat asupra masurilor intreprinse, iar daca problema nu intra in sfera de actiune a UE, petitia este respinsa, iar petentul informat. Sedintele Comisiei sint publice, petentii putind asista la ele.

Avocat al Poporului European

Cetatenii romani sau rezidentii in tara noastra, asemenea oricarei firme din Romania, se pot adresa Ombudsmanului European (cunoscut la noi si ca Avocat al Poporului). La acesta se poate sesiza administrarea defectuoasa din partea institutiilor si a organismelor europene. Exceptie fac plingerile indreptate impotriva Curtii de Justitie si a Tribunalului de Prima Instanta, aflat in subordinea primei institutii. Nu sint insa de competenta Ombudsmanului plingerile impotriva administratiei nationale. Spre exemplu, se poate reclama ca un organism nu a actionat legal, nu au fost respectate principiile bunei administrari, ale nediscriminarii sau au fost incalcate drepturile omului ori se poate reclama netrimiterea raspunsurilor solicitate.

Ombudsmanul lucreaza in colaborare cu institutia reclamata, iar acesta cauta o solutie amiabila de rezolvare a cazului. Daca concilierea esueaza, Ombudsmanul formuleaza recomandari institutiei reclamate si in caz extrem va intocmi un raport special adresat Parlamentului European. Plingerile pot fi adresate prin posta, fax sau e-mail in termen de maximum de doi ani de cind petentul a avut cunostinta de faptele pe care se intemeiaza reclamatiile.

Scrisori catre Comisie

Daca intr-o petitie adresata Comisiei Parlamentului European petentul trebuia sa fie afectat direct, nu acesta este si cazul reclamatiilor inaintate Comisiei Europene (secretarului general al acesteia). Romanii care considera ca o masura legislativa sau o practica a unui stat membru este contrara prevederilor si principiilor de drept comunitar pot sa se adreseze Comisiei Europene, in mod direct, printr-o plingere (care are caracter oficial) impotriva statului membru respectiv. Cetateanul nu are obligatia sa dovedeasca faptul ca este afectat direct de ceea ce reclama.

O plingere este acceptata doar daca se constata ca ea semnaleaza o incalcare a dreptului comunitar de catre un stat membru. Comisia are la dispozitie un an pentru a decide acest lucru. Petentul nu poate face recurs impotriva deciziei Comisiei si nu poate fi audiat in cadrul procedurii. El va fi insa informat cu privire la demersurile relevante.

Forma-tip a reclamatiei, recomandata de Comisia Europeana, dar nu obligatorie, se poate descarca de la adresa de Internet http://ec.europa.eu/ community_law/complaints/form/form_en.rtf .

CEDO-ul de la UE

Spre deosebire de CEDO, care este bratul juridic al Consiliului Europei (organizatie independenta de UE), Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene este instrumentul juridic al UE. Aceasta are competenta de solutionare a litigiilor in care se constituie ca parti state membre, institutii comunitare, intreprinderi sau persoane fizice si este garantia aplicarii dreptului comunitar in oricare stat membru al UE. Plingerile pot fi adresate de abia la doua luni dupa ce o institutie comunitara a adoptat un act prin care a fost nedreptatita o persoana individual si direct. In cele doua luni, petentul este obligat sa se adreseze institutiei care l-a nedreptatit inainte de a se indrepta catre Curte. Drepturile cetatenilor UE pot fi consultate la adresa ec.europa.eu/youreurope.

Domenii pentru reclamatii

  • Protectia mediului si a consumatorilor
  • Aplicarea in tara a dreptului comunitar
  • Ocuparea fortei de munca si politica sociala
  • Nesolutionarea altor petitii de catre stat

Exemplu de drept al cetateniei UE

  • Un cetatean roman plecat intr-o tara unde Romania nu are consulat, daca are vreo problema, se poate adresa unei ambasade a oricarui stat membru UE. Daca reprezentantii ambasadei nu ii acorda sprijin, cetateanul se poate adresa Parlamentului European pentru a sesiza incalcarea drepturilor sale de cetatean al Uniunii.

Cazuri de succes

* Un muncitor ceh a primit permisiunea de a se stabili in Germania ca si constructor independent. Autoritatile germane au insistat ca el are nevoie de permis de munca pentru a oferi servicii in constructii, dar refuzau sa-i emita un astfel de permis. SOLVIT a demonstrat ca nu este nevoie de un document de acest gen pentru muncitorii pe cont propriu si a aranjat ca el sa obtina licenta pentru a putea lucra in Germania. Solutia a venit in patru saptamini.

* O femeie din Lituania a reusit sa se recasatoreasca in Germania, dupa ce autoritatile lituaniene au refuzat sa elibereze actele de divort, sustinind ca legea care permitea aceste demersuri in UE nu fusese transpusa in legislatia lituaniana. Dupa interventia SOLVIT, Curtea a emis actele intr-o saptamina.

* O frantuzoaica a muncit in Germania, iar dupa ce i-a expirat contractul s-a inregistrat la Oficiul Fortei de Munca din Germania si apoi din Franta, unde s-a intors si a nascut un copil. Nici compania de asigurari din Germania, nici serviciul de asistenta sociala din Franta n-au dorit sa-i plateasca indemnizatia de maternitate. Dupa interventia SOLVIT, nemtii au confirmat ca sistemul de sanatate din aceasta tara este responsabil cu plata respectiva. Problema a fost solutionata in doua luni.

* Italianul Andrea Atzori a adresat o plingere privind implementarea incorecta a Directivei de mediu a Comisiei Europene in cazul unui proiect pe linia de coasta din Sardinia, zona protejata de UE prin programul Natura 2000. Autoritatile regionale au acordat autorizatie de constructie pentru un teren de golf, fara a face un studiu de impact asupra mediului. Autoritatile au cerut retragerea terenului respectiv din proiectul Natura 2000. Comisia a angajat un expert independent sa evalueze cererea Italiei de reducere a suprafetei protejate si a decis ca modificarea acesteia este inacceptabila.

Solutia informala

Pentru a veni in sprijinul cetatenilor si al persoanelor juridice care vor sa beneficieze de drepturile Pietei Interne, Comisia Europeana are si un mecanism informal de solutionare a reclamatiilor - SOLVIT.

Pentru ca un dosar sa poata fi analizat, trebuie intrunite trei conditii: sa fie vorba despre un caz transfrontalier, sa nu existe deja o actiune in justitie pentru solutionarea sa si problema sa rezulte din neaplicarea sau aplicarea incorecta a dreptului comunitar privind Piata Interna (circulatia bunurilor, a serviciilor, a persoanelor, drepturi proprietate intelectuala, concurenta). Exista cite un centru SOLVIT in fiecare stat membru al Uniunii Europene.

De la 1 ianuarie 2007, functioneaza un centru SOLVIT si in Romania, in cadrul Ministerului Integrarii Europene, la Departamentul pentru Afaceri Europene. Centrul SOLVIT romanesc colaboreaza cu cele din tarile implicate. Plingerile se pot inainta printr-un formular electronic de reclamatie.

Deciziile europene, dupa cele statale

Institutiile mentionate isi arata eficacitatea „atunci cind nu functioneaza statul de drept si administratia in interesul cetateanului“, spune fostul negociator-sef cu UE, Vasile Puscas (foto).

Cetatenii nostri nu stiu inca de aceste institutii, adauga acesta. Fostul negociator-sef spune ca totusi vor functiona in continuare principiile suveranitatii nationale, care spun ca primele care intervin trebuie sa fie autoritatile locale si de abia apoi cele ale UE. „Cetatenii romani vor putea face plingeri direct catre institutiile UE, dar, deoarece cele nationale nu s-au pronuntat, plingerile vor fi directionate spre rezolvare de catre organismele UE catre primele si de abia apoi vor fi solutionate de cele europene“, spune Puscas.

Text de Mihaela Radu, Doru Cireasa, Simona Maties -  Cotidianul

 

 

Adrese utile pentru petitionarul roman

Comisia Petitii a Parlamentului UE

Parlement européen Commission des pétitions Secrétariat, Rue Wiertz B-1047 BRUXELLES, e-mail: petitions@europarl.europa.eu

Hotline UE

http://ec.europa.eu/europedirect/index_en.htm, telefon: 00800 6 7 8 9 10 11

Ombudsman

Avenue du Président Robert Schuman BP 403, F-67001, Strasbourg Cedex France. Tel.: (33) 388 17 23 13, e-mail: euro ombudsman@europarl.eu.int

Comisia Europeana

Commission of the European Communities  (Attn: Secretary-General), B-1049 Brussels, Belgium e-mail: SG-PLAINTES@ec.europa.eu.

Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene

Palais de la Cour de Justice, Boulevard Konrad Adenauer  Kirchberg  L-2925 Luxembourg, tel.: (352) 4303.1,

fax: (352) 4303.2600, Internet: http://curia.europa.eu/

 

Uniunea Europeanaeste indulgenta cu unele traditi impamintenite. O dispensa motivata de traditie ar mai putea salva porcul autohton de la moartea prin impuscare.

Citeva state membre au primit dezlegare de la Uniunea Europeana sa continue practicarea obiceiurilor vechi in pofida regulilor comunitare stricte de igiena, de protectie a animalelor sau impotriva discriminarilor de orice fel. Corida spaniola, interdictia femeilor de a urca pe Muntele Athos, vinatoarea de cintezoi practicata de maltezi sau gulasul tiganesc preparat de cehi sint numai citeva dintre dispensele obtinute de tarile UE care au scos in fata argumentul traditiei. Intrarea in Europa a avut un impact puternic asupra identitatii nationale a statelor membre si nici Romania nu va scapa de influentele comunitare. Multe dintre cutumele locale vor disparea sau vor deveni ilegale, insa legislatia UE este flexibila cind vine vorba despre recunoasterea „dreptului la diversitate“ si admite faptul ca orice popor poate contribui la patrimoniul valorilor europene.

Integrarea lui Ghita

Kelemen Attila, euroobservator si deputat UDMR de Mures, se opune ideii de a renunta la sacrificarea traditionala a porcilor. „Nu pot sa concep ca taiatul porcului este o asa mare crima si nu pot sa concep satul romanesc si unguresc din Transilvania, la Craciun si inainte de acesta, fara guitatul porcului“, spune Attila. El crede ca Romania ar trebui sa explice Uniunii Europene care este importanta acestei traditii si s-o convinga sa se abata de la reguli, tot asa cum au facut-o si ibericii, cind s-a pus problema interzicerii coridelor. „Romanii nu trebuie sa fie yesmenii Europei“, adauga parlamentarul. In viziunea europenilor insa, nu orice traditii cu care un popor se identifica merita sa fie pastrate. In cel mai bun caz, unele obiceiuri care nu respecta normele de igiena sau de securitate impuse de UE trebuie aduse la zi. Un astfel de exemplu este cel al celor aproximativ 60.000 de cazane de tuica de pe plaiuri mioritice, care risca sa se imputineze daca proprietarii lor nu vor obtine autorizatii de functionare.

Abateri gastronomice

Cind Uniunea Europeana si-a bagat nasul in oalele cehilor si le-a atras atentia asupra modului de preparare a gulasului tiganesc, acestia au luat pozitie si au obtinut permisiunea de a lasa preparatul peste noapte pentru a capata un plus de savoare, desi regulile europene interzic servirea unei mincari dupa mai mult de trei ore de la gatirea ei, relateaza BBC News. Site-ul britanic precizeaza ca aceste reguli se refera in principal la cantine si la spitale, iar in unele locuri ele sint aplicate si pentru restaurante. O problema asemanatoare intimpina si scotienii. Prin vocea parlamentarului european Ian Hudghton, reprezentant al Partidului National Scotian, au acuzat recent guvernul Marii Britanii ca nu a cerut Comisiei Europene exceptarea de la normele de igiena alimentara a uneia dintre mincarurile preferate in Scotia. Conform noilor directive, aceasta nu poate fi preparata decit din carne lasata la afumat mai putin de sase zile, in vreme ce gustul traditional presupune cam trei saptamini de afumat. „Am aflat de la Comisie ca normele UE dau statelor membre posibilitatea sa ceara anumite exceptii care sa permita continuarea unor metode traditionale de prelucrare a carnii, iar Marea Britanie nu a cerut o astfel de exceptie“, declara acuzator parlamentarul scotian in aceasta toamna.

Delectari milenare

In 1971, 55% dintre spanioli se declarau interesati de luptele cu tauri. In ciuda protestelor organizatiilor pentru protejarea animalelor, Uniunea Europeana a permis continuarea coridelor tocmai pentru ca acestea reprezinta o parte semnificativa a traditiei stravechi din Peninsula Iberica. Nu toti spaniolii se dau insa in vint dupa toreadori, mai ales in Catalunia, unde valul de miscari pentru drepturile animalelor a dus la inchiderea coridelor din Barcelona. Orasul a fost declarat „anti-corida“ in urma unei petitii semnate de 250.000 de catalani, iar ultima arena, celebra Plaza de Toros Monumental, a fost inchisa luna trecuta, din cauza pierderilor financiare. Si maltezii au obtinut, in 2003, o derogare de la legea europeana in privinta vinatorii traditionale de cintezoi, indeletnicire care ocupa timpul a 17.000 de vinatori maltezi, informa la acea vreme ziarul londonez „The Independent“. La fel, pescarii din tarile baltice au obtinut dreptul de a pescui scrumbii de mici dimensiuni, iar lituanienii si-au pastrat stravechiul obicei de a vina risi, dar nu mai mult de 50 intr-un an.

Tabu religios

Egalitatea dintre sexe este o preocupare permanenta a parlamentarilor europeni inca de la formarea Uniunii. Totul pina la traditie. Interdictia femeilor de a pasi pe Muntele Athos din nordul Greciei, unde traieste o comunitate monastica formata exclusiv din barbati, s-a pastrat chiar si dupa aderarea elenilor la UE. Cu toate acestea, europarlamentarul francez Fode Sylla a redactat in 2003 un raport al „drepturilor fundamentale“ prin care cerea stoparea interdictiei femeilor de a vizita comunitatea monastica de pe Muntele Athos pe motiv ca restrictia este o violare a conventiilor internationale cu privire la egalitatea sexelor si incalca „libera circulatie a persoanelor“. „Muntele Athos are o traditie de 1.200 de ani, multumita unui decret al Bizantului. Acest statut trebuie pastrat pentru totdeauna“, sustine parintele Nikodimos, secretarul Sfintei comunitati care administreaza republica monastica. „Daca s-ar autoriza femeilor dreptul de vizitare, atunci familii intregi ar incepe sa soseasca si ar fi dificil sa se conserve situl“, adauga acesta. Oprelistea de a urca pe Athos este valabila chiar si in cazul animalelor de sex feminin si este greu de crezut ca va fi ridicata curind.

  • Ignatul, pe cale de disparitie

Brinzeturile, tuica sau cirnaciorii romanesti vor putea ataca piata europeana doar daca vor corespunde normelor stricte de igiena impuse de legile Uniunii Europene. „Negocierile pe domeniul agriculturii au fost facute atent pentru a proteja produsele traditionale si in momentul de fata nu cred ca exista norme comunitare agricole sau de igiena alimentara pentru care ar trebui sa cerem Uniunii Europene dispense in numele conservarii traditiei“, sustine senatorul Ilie Sirbu, fost ministru al Agriculturii. Cit priveste taierea porcului de Ignat sau a mielului de Pasti, faptul ca sacrificarea se va face cu injectii sau electrosocuri, iar carnea nu va mai putea fi vinduta in piete murdare nu impiedica in nici un fel desfasurarea ritualului ca atare, crede senatorul. „Oricum, romanii vor renunta treptat la obiceiul sacrificarii animalelor de sarbatori si vor prefera sa cumpere carnea de la galantar, despre care sint asigurati ca e de calitate si ca a fost supusa controlului veterinar“, conchide Sirbu.

 

La ce inchide

Europa ochii

 

Ai tot ce-ti trebuie ca sa fii un antreprenor ?

Pentru a porni o afacere ai nevoie de cercetare extensiva si analiza amanuntita a mai multor factori. Dar cel mai important dintre toti factorii este deseori trecut cu vederea: tu.

Sa vrei sa fii un antreprenor este un lucru, sa fii una cu adevarat, este cu totul altceva. Iti vor reveni responsabilitati si angajamente mult diferite de cele pe care le aveai ca angajat, chiar daca ai experienta in management. Este o provocare antrenanta si poate aduce satisfactii nenumarate dar, daca nu esti pregatit mental si emotional, se poate dovedi a fi coplesitor.

Inainte sa te apuci sa analizezi optiunile de finantare sau planificare a bugetului, fa un exercitiu si pune-ti o serie de intrebari, intr-un interviu experimental care sa-ti arate daca esti persoana potrivita pentru a fi antreprenor-proprietar-sef.

Esti in stare sa incepi o afacere pe cont propriu?

In afaceri, nimic nu se intampla de la sine. In calitate de patron, esti responsabil de tot ce tine de afacere, incepand cu stabilirea viziunii firmei si pana la stabilirea orarului angajatilor.

Ai o gandire pozitiva?

Odata ce devii proprietarul unei afaceri, te vei reprezenta pe sine dar vei fi si imaginea afacerii tale. Increderea si angajamentul trebuie sa reiasa din tot ce spui si faci. Angajatii care simt aceste calitati iti vor impartasi determinarea, chiar si in momentele mai dificile. 

Esti disciplinat?

Jobul tau nu se va mai desfasura intre 9 si 17. Deschiderea unei afaceri proprii necesita o implicare continua si o atentie deosebita la detalii. Nu-ti vei mai permite sa o iei pe scurtatura, sa ratezi deadline-uri sau sa faci promisiuni ce-ti depasesc capacitatea. Daca ai de gand sa-ti conduci afacerea de acasa, trebuie sa fii in stare sa rezisti tentatiilor si distractiilor impuse de acest mediu.

Esti intr-un neincetat proces de invatare?

Antreprenorii care se afla intr-o continua cautare de informatii, idei noi si stiu sa primeasca un sfat vor avea cele mai mari sanse de reusita. Este mai usor sa-ti adaptezi serviciile si produsele la preferintele clientilor, atunci cand urmaresti, cu atentie, mersul pietei. In plus, vei putea sa identifici potentialele probleme inainte ca ele sa-ti afecteze afacerea.

Esti in stare sa fii obiectiv?

Chiar daca ideile si planurile tale par perfecte, in realitate, pot fi departe de perfectiune. Exista o nevoie generala care sa fie satisfacuta de un produs sau serviciu oferit de firma ta? Orele de lucru sunt agreate de angajatii tai? E mai bine sa cumperi propriul echipament sau e mai rentabil sa-l inchiriezi? Un bun om de afaceri stie sa examineze o problema din mai multe perspective si intelege, cu lejeritate, avantajele si limitarile fiecarei situatii.

 

Ce trebuie sa aiba un antreprenor de succes

Multi oameni cred ca isi pot face o afacere, insa prea putini reusesc intr-adevar sa puna o firma pe picioare si s-o faca sa mearga. Specialistii de la SMEToolkit.org iti spun care sunt principalele 3 lucruri pe care trebuie sa le aiba un om de afaceri care vrea sa aiba succes.

Instinct: Acest lucru inseamna ca trebuie sa ai o intuitie antreprenoriala buna, plus o dorinta puternica de a avea propria afacere si de a o face sa mearga bine. Trebuie sa ai curaj si sa fii dedicat total telurilor pe care ti le propui. Vei fi cu atat mai devotat daca iubesti domeniul in care activezi, pentru ca, astfel, vei imbina utilul cu placutul. Viata e prea scurta ca sa incepi o afacere care nu te multumeste, iar daca iti iubesti afacerea, vei face tot posibilul ca ea sa mearga mai departe, chiar daca uneori va parea foarte greu.


Minte: Cu toate ce e foarte bine sa ai o educatie in domeniu economic, istetimea te va duce mult mai departe decat tona de carti pe care ai citit-o in facultate. Daca vrei sa fii un antreprenor de succes, trebuie sa cunosti practic cum merge o afacere dinainte a-ti face propria firma. Pentru a reusi, trebuie sa imbini experienta cu bunul simt, consecventa si cu atentia la detalii.


Capital: Va trebui sa bagi bani din propriul buzunar pana cand afacerea ta va incepe sa intre pe profit, adica pentru cel putin un an. Multe afaceri pornesc cu investitii mici, iar pe masura ce avanseaza, propriul cash-flow va putea fi folosit pentru dezvoltare. In unele cazuri nu vei avea nevoie de capital pentru a angaja oameni, pentru ca ai putea face totul singur. Acest tip de inceput "pe cont propriu" te va ajuta foarte mult sa inveti totul despre afacerea ta si sa delegi bine responsabilitati altora, mai tarziu. Cat despre riscul investitional, pe acesta il poti limita punandu-ti o limita pentru cati bani bagi in afacere.

  What do you think?
Be sure to stop by and sign my guest book.

 Cum poti beneficia de bani de la statul roman pentru a te trata medical in alta tara

Asiguratii romanii pot beneficia de servicii medicale in toate tarile Uniunii Europene, in baza Directivei Europene 24/2011 privind aplicarea drepturilor pacientilor in cadrul asistentei medicale transfrontaliere. Mai precis, conform acestui document, asiguratii care se deplaseaza intr-un stat UE pentru a primi tratament medical au dreptul de a beneficia de rambursarea contravalorii serviciilor medicale la nivelul tarifelor din Romania, fara a depasi contravaloarea in lei a serviciilor achitate de asigurat.

Prevederile esentiale ale Directivei Europene 24/2011 sunt deja aplicate in Romania, conform Ordinului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 729/2009, act normativ ce stabileste ca rambursarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale suportate de asiguratul din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania se efectueaza de catre casa de asigurari de sanatate unde este luata in evidenta persoana asigurata. Despre acest subiect, AvocatNet.ro a scris mai multe AICI.

In plus, conform regulamentelor europene de securitate sociala, asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate, aflati pe teritoriul unui stat membru EU, SEE si Elvetia beneficiaza, in prezent, de urmatoarele tipuri de asistenta medicala:

  • Asistenta medicala devenita necesara in timpul sederii temporare pe teritoriul unui stat membru UE, SEE si Elvetia, prin intermediul Cardului European de Sanatate (CES) sau a Certificatului Provizoriu de inlocuire a cardului european (CIP)
  • Asistenta medicala planificata, prin intermediul documentului portabil S2 (fostul formular E112)
  • Asistenta medicala pentru asiguratii care isi stabilesc resedinta pe teritoriul unui alt stat membru UE, prin intermediul documentului portabil S1 (care inlocuieste formularele E 106, E 109, E 120, E 121).

Ce este formularul S2/E112 si cum il obtii?

Documentul portabil S2 sau fostul formular E112 - Atestat privind mentinerea prestatiilor in curs pentru asigurarea de boala-maternitate - este cel in baza caruia asiguratii romani se pot deplasa intr-un alt stat membru pentru a beneficia de tratament medical adecvat (il puteti consulta in fisier atasat). Tot in baza acestui formular, CNAS deconteaza o cota parte din valoarea procedurii medicale efectuate in alta tara.

Concret, potrivit legislatiei in materie (Norma Metodologica din 2008 privind utilizarea in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania a formularelor emise in aplicarea Regulamentului nr. 1.408/71 al Consiliului), documentul se emite pentru toate persoanele asigurate si membrii lor de familie care sunt autorizati de casa de asigurari de sanatate sa se deplaseze pe teritoriul unui alt stat membru UE pentru a primi acolo tratamentul adecvat starii lor de sanatate. Pentru ca aceste persoane sa beneficieze de tratament in strainatate, trebuie indeplinite urmatoarele conditii cumulative:

  • tratamentul respectiv se regaseste printre serviciile medicale prevazute in pachetul de servicii de baza de care beneficiaza asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania.
  • acest tratament nu i se poate acorda in intervalul de timp necesar in mod normal pentru obtinerea tratamentului respectiv in Romania, luand in considerare starea curenta de sanatate a persoanei solicitante si evolutia probabila a bolii.

Daca aceste doua conditii sunt indeplinite, casa de asigurari de sanatate nu poate refuza eliberarea acestui formular.

Formularul poate fi emis si pentru lucratorii si membrii lor de familie care, dupa ce au dobandit dreptul la asigurarea de sanatate intr-un stat membru UE, sunt autorizati de casa de asigurari de sanatate din acest stat sa revina pe teritoriul statului membru UE in care isi au resedinta sau sa-si transfere resedinta pe teritoriul unui alt stat membru.

In acest caz, eliberarea formularului poate fi refuzata de catre institutia competenta, insa doar daca se stabileste ca deplasarea persoanei respective ar prejudicia starea sanatatii sale sau acordarea tratamentului medical.

Cum obtii formularul?

In vederea obtinerii formularului, asiguratul va depune o cerere la casa de asigurari in evidenta careia este inregistrat. Cererea va fi insotita de urmatoarele documente:

  • copie de pe actul de identitate sau de pe certificatul de nastere;
  • dosarul medical;
  • confirmare scrisa din partea unitatii sanitare din statul membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European in care se intentioneaza efectuarea serviciului medical, cu privire la disponibilitatea acesteia de a acorda respectivul serviciu medical in perioada indicata de persoana solicitanta si pe baza recomandarii medicului curant care intocmeste raportul medical.

Dosarul medical va contine, pe langa inscrisuri medicale, si un raport medical din care sa rezulte diagnosticul, precum si recomandarea medicala pentru efectuarea tratamentului. Practic, din raportul medical trebuie sa rezulte ca serviciul medical solicitat face parte din pachetul de servicii de baza de care beneficiaza asiguratii in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania, precum si faptul ca acesta nu poate fi efectuat intr-un interval de timp rezonabil in niciuna dintre unitatile sanitare din Romania, luand in considerare starea curenta de sanatate a persoanei solicitante si evolutia probabila a bolii.

Mai mult, in raportul medical intocmit de medicul curant trebuie precizat in mod explicit si argumentat motivul pentru care serviciul medical respectiv nu poate fi acordat intr-un interval de timp rezonabil in nicio unitate sanitara din Romania.

Raportul medical va fi intocmit de un medic dintr-un spital clinic universitar sau, dupa caz, judetean aflat in relatii contractuale cu o casa de asigurari de sanatate din Romania.

Important! Toate documentele medicale, precum si raportul medical trebuie traduse de catre un traducator autorizat in limba tarii in care se gaseste clinica sau in limba engleza. Totodata, trebuie datate, semnate si stampilate.

Ce se intampla dupa ce depui documentele?

Dupa efectuarea inregistrarii cererii, casa de asigurari verifica statutul de asigurat al persoanei solicitante si, in situatia in care constata ca persoana nu este asigurata, cererea de eliberare a formularului nu este aprobata.

In schimb, daca toate conditiile sunt indeplinite, institutia va elibera documentul in maxim 5 zile lucratoare.

Formularul S2/E112 se elibereaza, de obicei, inainte de plecarea persoanei beneficiare. Totusi, documentul poate fi emis si dupa plecarea persoanei beneficiare daca, din motive de forta majora, nu a putut fi eliberat anticipat. In aceasta situatie, casa de asigurari de sanatate intocmeste un referat prin care se argumenteaza si se justifica situatia de forta majora, document ce va sta la baza eliberarii formularului E112.

Contravaloarea serviciilor medicale efectuate in baza formularului E112 se poate deconta numai intre institutii pe baza de facturi.

Statele in care puteti solicita deplasarea in scop medical sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Islanda, Liechtenstein si Norvegia.

---

Reglementarile in materie ar putea suferi unele modificari, intrucat, potrivit informatiilor date publicitatii de CNAS, proiectul de lege pentru modificarea Legii 95/2006, necesar pentru transpunerea normelor europene in legislatia autohtona, a fost elaborat si se afla in procedura de adoptare.

De asemenea, potrivit sursei citate, a fost elaborat si un proiect de ordin al Ministerului Sanatatii si al CNAS prin care sunt reglementate:

  • Tipurile de asistenta medicala ce fac obiectul autorizarii prealabile si criteriile care trebuie indeplinite pentru obtinerea autorizarii
  • Metodologia de rambursare a contravalorii asistentei medicale transfrontaliere, inclusiv nivelul de rambursare
  • Criteriile de eligibilitate pentru rambursare

Pana la adoptarea unor noi dispozitii, se vor aplica in continuare normele din prezent si se continua utilizarea formularului S2/E112. (sursa Avocatnet.ro, Mirela Oprea)